Marmolada to pyszny dodatek do śniadania, ale jej możliwości wykorzystania nie kończą się na kanapkach czy tostach. Możesz także użyć marmolady jako składnika w różnych wypiekach, od ciast i babeczek po ciasteczka i desery. W tym artykule przedstawimy pomysły na wykorzystanie marmolady w wypiekach oraz kilka przepisów, które pozwolą Ci eksperymentować z jej smakiem.
1. Marmoladowe babeczki
Dodanie marmolady do ciasta na babeczki nadaje im wyjątkowego smaku owocowego. Możesz wykorzystać marmoladę jako nadzienie, wlewać ją w ciasto, aby uzyskać efekt marmurkowy, lub po prostu dodać ją do maszynki ciasteczka.
Przepis na marmoladowe babeczki:
- Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła, roztopionego
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki marmolady (wybierz ulubiony smak)
- Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W innej misce ubij masło z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
- Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, kontynuując ucieranie masy.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, mieszając, aż wszystko się połączy.
- Nakładaj ciasto do foremek na babeczki, a na wierzchu każdej nakładaj łyżeczkę marmolady.
- Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, lub do momentu, aż będą złociste.
2. Marmurkowe ciasto
Ciasto marmurkowe jest zabawnym i smacznym sposobem na wykorzystanie marmolady. Możesz użyć marmolady do stworzenia efektu marmurkowego w cieście, łącząc ją z ciastem czekoladowym lub waniliowym.
Przepis na marmurkowe ciasto:
- Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła, miękkiego
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki marmolady (wybierz ulubiony smak)
- 1/4 szklanki mleka
- Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W innej misce ubij masło z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, i ekstrakt waniliowy, kontynuując ucieranie masy.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, na przemian z mlekiem.
- Podziel ciasto na dwie części. Do jednej części dodaj marmoladę i dokładnie wymieszaj.
- Nakład
aj na przemian ciasto waniliowe i marmurowe do formy do ciasta, a następnie za pomocą patyczka do szaszłyków stwórz efekt marmurkowy.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut, lub do momentu, aż patyczek włożony do środka wyjdzie czysty.
3. Marmoladowe ciasteczka
Marmolada może być również używana do przygotowania marmoladowych ciasteczek. Wystarczy dodać ją do ciasta ciasteczkowego lub użyć jej jako nadzienia.
Przepis na marmoladowe ciasteczka:
- Składniki:
- 2 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła, miękkiego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki marmolady (wybierz ulubiony smak)
- Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W innej misce ubij masło z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
- Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, kontynuując ucieranie masy.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej.
- Podziel ciasto na małe kuleczki, a następnie w każdej zrobić wgłębienie i dodać łyżeczkę marmolady.
- Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12-15 minut, lub do momentu, aż będą złociste.
Te to tylko przykłady sposobów, w jakie można wykorzystać marmoladę w wypiekach. Marmolada nadaje wypiekom nie tylko wyjątkowego smaku owocowego, ale także aromatu. Wybierając ulubiony smak marmolady, możesz dostosować przepisy do swoich preferencji smakowych i cieszyć się smacznymi wypiekami na każdą okazję.